Interview met Akke Marije in de Esta: 'Ze shopt zonder te droppen'

VAKVROUW:  ‘Ze shopt zonder te droppen’

Akke-Marije van der Werf (32) is modestyliste en heeft een eigen stylingbureau

Thuis: woont samen met haar vriend Thomas (32) en zoontje Yves (1,5) in Lelystad

Opleiding: Modeacademie en retail en fashion management

Werkweek: 60 uur

Esta-Akke-Marije-van-der-Werf-interview_

‘Als ik naar het straatbeeld kijk, valt het me op dat maar weinig mensen origineel durven te zijn wat kleding betreft. Nederlanders blijven het liefst in hun veilige zone. Jammer, we zouden een voorbeeld moeten nemen aan de Italianen. Als vrouwen daar de deur uit gaan, al is het maar naar de supermarkt, maken ze altijd werk van zichzelf. Lippenstift op, hakken aan. Prachtig vind ik dat.’

Wat houdt je werk in?

‘In 2006 ben ik mijn eigen stylingbureau begonnen. Ik werk zowel voor particulieren als voor bedrijven. Als styliste geef ik kleding- en kleuradviezen, vriendinnendagen, zakelijke workshops, totale make-overs en bied ik personal shopping. Is iemand bijvoorbeeld op zoek naar een compleet nieuwe garderode of een paar leuke kledingsets, dan kunnen ze mij bellen. Hetzelfde geldt voor zakelijke presentaties waarvoor je nog geen goede outfit hebt. Ik vind het heerlijk om mensen te kleden. Om het beste in ze naar boven te halen. Als een klant met een glimlach naar huis gaat, geeft dat me echt voldoening.’

Belangrijke eigenschappen?

‘Mensenkennis is voor een styliste heel belangrijk. Je moet je kunnen verdiepen in de klant. Ook moet je continu kunnen schakelen. Soms heb je bijvoorbeeld een bepaalde kledingstijl in gedachte voor een persoon, maar blijkt diegene zich daar helemaal niet prettig in te voelen. Dan moet je dat idee kunnen laten varen en over gaan op plan B. Veel mensen hebben de misvatting dat stylistes hun eigen kledingsmaak opdringen bij hun klanten. Zo werkt dat absoluut niet. Ik kijk niet alleen naar wat er in de mode is. Ik kijk heel specifiek naar mijn klant en zoek dan uit wat het beste bij zijn of haar persoonlijkheid past.’

Waarin onderscheid je je?

Veel stylistes werken samen met bepaalde winkels, waar ze ook een fee krijgen als ze hun klanten daar naartoe sturen. Dat doe ik niet, ik vind dat je als styliste compleet onafhankelijk moet zijn. Verder moeten we af van het vooroordeel dat personal shoppers en stylistes onbetaalbaar zijn. Ik werk voor mensen met verschillende budgetten. Daar pas je de sessies en het segment winkels gewoon op aan.’

Hoe combineer je werk met privé?

‘Omdat ik eigen baas ben en inmiddels 2 vaste stylistes in dienst heb, heb ik de vrijheid om mijn agenda in te delen op een manier die mij het beste uitkomt. Ik ben niet altijd van negen tot vijf van huis en administratieve dingen kan ik bijvoorbeeld doen als Yves op bed ligt. Maar soms is het wel even plannen hoor. Gelukkig krijg ik veel hulp van familie en is Thomas ook geregeld een dagje thuis voor de kleine. Tot nu toe lukt het prima.’

Is dit je droombaan?

‘Absoluut. Hier heb ik mijn hele leven naartoe gewerkt. Voordat ik mijn bedrijf startte, heb ik lange tijd de inkoop gedaan voor verschillende grote kledingwinkels. In die periode heb ik veel kennis opgedaan in de modebranche en een groot klantennetwerk opgebouwd. Dat komt nu heel goed van pas. Het bedrijf loopt heel goed.’

Geen last van de crisis?

‘Nee, niet echt. Misschien dat het nóg beter zou gaan als er geen recessie was, maar ik klaag niet. Wegens succes is het team zelfs uitgebreid met 2 vaste stylistes. Ik besef wel dat een styliste of personal shopper waarschijnlijk een van de eerste dingen is waar mensen op zullen besparen als dat nodig is, dus ik werk keihard om mijn huidige klanten tevreden te houden. Dat is soms zwaar, maar tot nu toe komen ze bijna altijd terug.’

Wat doe je om te ontstressen?

‘Je kunt het vast al raden. Ook in mijn spaarzame vrije tijd winkel ik graag. Als je altijd voor een ander shopt, kan het echt fijn zijn om weer eens voor jezelf te mogen kijken. Mijn vriend verklaart me voor gek, maar het is gewoon wat ik het liefste doe. Het maakt mijn hoofd leeg.’

X Styling&Image

personal-shopper

Geldzaken

Hoeveel verdien je? ‘Dat hangt af van het aantal opdrachten. Maar ik mag niet klagen hoor, ik ben tevreden met m’n salaris.’

Waar geef je je geld aan uit? ‘Ik moet toegeven dat ik behoorlijk veel uitgeef aan kleding. Maar op een leuke vakantie met mijn gezin bespaar ik ook niet.’

Hoeveel spaar je? ‘Geen vast bedrag. We sparen als er iets over is, anders niet. Ik vind het ook belangrijk om te blijven investeren in mijn bedrijf.’

Heb je een pensioenregeling? ‘Nee, mijn pensioen zit in het bedrijf.’

Geldzorgen? ‘We kunnen doen wat we leuk vinden, dus dan vind ik niet dat je mag spreken van geldzorgen. Nee, we redden het prima.’

ITEMS

Rode lippenstift. Kenmerkend voor mij. Rood is opvallend, daar hou ik van.

Spiegeltje

Papieren agenda

Iphone

Flesje Spa blauw

Vind jij het geslaagd? Laat het ons weten

10.0

“Dit ben ik in 2.0. Een investering in mijzelf die zó de moeite waard is geweest”

Bekijk alle 526 beoordelingen

Wij werken met trots voor